Recept

Ostron på Torgmarknaden!

I Sommières är det vanligt att lördagens torgmarknad innebär ostronlunch. Nere på marknadstorget (själva marknaden sträcker sig genom hela den historiska delen av centrum) så står försäljningsståndet med ostron och musslor.

Det finns vanligen två alternativ; antingen köper man ostronen öppnade för en lite mer pengar eller så öppnar man dem själv och då sjunker priset avsevärt. Ostronen säljs i dussin och det finns flera olika storlekar och sorter att välja på.

I somras (2017) så kostade de näst största ostronen, i oöppnad variant, 5,50 € för ett dussin.

 

 

Att lära sig öppna ostron går fort i sällskap med någon som kan det. Och att lära sig tycka om ostron går lika fort om man har bra tillbehör:

  • Vinäger (om man kan få tag på Beaume de Bouteville är det den bästa i världen)
  • Scharlottenlök, fint hackad
  • Citronsaft (med eller utan fruktkött)

Prova, njut och servera gärna med ett mycket kylt vitt vin för att lättare njuta i den varma solen.