Staden Sommières

Staden Sommières

Staden har gamla anor med rötter i romartiden. Under första århundradet lades grunden till staden i skuggan av slottet som höjer sig över området. Under 1200-talet blev blev staden en del av det franska riket under kung Louis IX. Vid ett flertal tillfällen har staden varit under katolskt styre, men sedan belägringen 1622 har Sommières varit franskt. Staden var länge en handelsplats, framförallt för läder och linne.

Floden Vidourle som flyter genom staden har, under ett antal tillfällen, svämmat över. Så sent som 2002  (familjen Mattsson köpte lägenheten 2000) steg floden med över 10 meter och orsakade på enbart ett par dygn stor skada på byggnader längsmed floden. Dåvarande stormarknaden Champions byggnad totalförstördes och det tog ändå till 2008 innan Champion återuppbyggde en stormarknad i området, men då i grannbyn Villevielle. Sedan dess har mycket arbete på det kringliggande området gjorts för att undvika liknande händelser igen. Översvämningarna kommer oftast antingen på våren då smältvattnet från bergen ansamlas eller under höstregnen när nederbörden kan vara kraftig längre upp längsmed floden.

Bron över floden Vidourle byggdes år 19 av kejsare Tiberius som en viktig länk till Via Domitia, den stora härvägen mellan Italien och Spanien. Bron är 190 meter lång och numera är det bara 7 av de 19 ursprungliga valven som fungerar som bro. De övriga har blivit en del av stans historiska centrum.

Slottet byggdes under 900 – 1000-talet. Staden har fått sin nuvarande form under 1600-talet efter det att den härjats av religionskrig mellan katoliker och protestanter.

Sommières har idag drygt 4 500 invånare och är ett handelscentrum för trakten.

Videon ovan är publicerad av Turistinformationen i Sommières och visar på en del av det härliga med staden.

 

I Sommières lever man ett behagligt franskt liv och njuter av utelivet på kaféerna och restaurangerna längs floden Vidourle´s stränder, fyndar på lördagsmarknaden, besöker vingårdarna runt om samt åker till havet och badar. Utflyktsmålen i Provence och Languedoc-Roussillon är oändligt många. Centralt i staden finns en mängd småbutiker och restauranger med uteserveringar. Det finns slaktare, bagare och grönsakshandlare.

I utkanten finns även en större livsmedelshall, Intermarché, och en stormarknad, Lidl.

På lördagarna är det typisk sydfransk marknad med allt vad det innebär. Här kan man köpa bröd, kött, grönsaker pasta, tyger, honung, ostron, vitlök och mycket, mycket mer. Du kan läsa mer om marknaderna på vår tips-sida. 

 

Vill du se när det är ledigt eller skicka en bokningsförfrågan gör du det smidigast här.